Kuchnia Pachmaxu

Tartaletki

Składniki:

 

Ciasto kruche:

    • 160 g mąki pszennej
    • 5 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera

 

  • 10 g Ciemnego Kakao
  • 40 g cukru pudru

 

  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka z jajek z Pachmaxu
  • 2 łyżki wody

Krem:

    • 125 g kremowego serka typu Philadelphia
    • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

 

  • 30 g cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • kilka posiekanych pistacji
  • 7 połówek brzoskwiń z puszki

 

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj mąkę pszenną, czarne kakao, ciemne kakao i cukier puder.

Krok 2

Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, żółtka i zimną wodę.

Krok 3

Szybko wyrób ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim 7 tartaletek. Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na około 30 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C. Do nagrzanego piekarnika wstaw zmrożone tartaletki i piecz przez około 22-25 minut. Upieczone tartaletki pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Krok 5

W misie miksera umieść serek, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Całość dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach. Rozłóż masę na wystudzonych tartaletkach.

Krok 6

Na środku każdej tartaletki ułóż połówki brzoskwiń z puszki i posyp pokrojonymi pistacjami.

Owoce zapiekane pod koglem-moglem

Składniki:

  • 125g truskawek
  • 125g borówek
  • Zamiennie można stosować każdy owoc
  • 3 zółtka z jajek z Pachmaxu
  • 4 łyżeczki cukru (my używamy brązowego)

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, kroimy według uznania i układamy na dnie miseczek żaroodpornych. Włączamy piekarnik na 180 stopni. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa z żółtek i cukru ucieramy jednolitą masę. Zalewamy owoce. Wstawiamy do piekarnika. Po 5 minutach mamy pyszny deser z chrupiącą skorupką na wierzchu.

Croque Madame

Składniki:

  • 4 tosty
  • 60 g tartego sera żółtego
  • 2 plasterki szynki
  • 3 jajka z Pachmaxu
  • 5 łyżek mleka
  • (klarowane) masło do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Rozłożyć tosty na desce, na każdym ułożyć tarty ser. Na dwóch tostach położyć plasterek szynki. Podtrzymując szynkę palcami odwrócić tosty z szynką i ułożyć na tostach z samym serem. Lekko docisnąć.
  • W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 jajko z dodatkiem mleka oraz szczypty soli. Maczać w tym tosty i kłaść na patelnię z podgrzanym masłem (najlepiej klarowanym).
  • Smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Oddzielnie usmażyć 2 jajka sadzone. Tosty przełożyć na talerze i przykryć jajkiem sadzonym.

Pasztet Jajeczny

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo z Pachmaxu
  • 2 surowe jajka z Pachmaxu
  • 2 cebule (np. cukrowe)
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g mozzarelli żółtej (np. wiórki)
  • 150 g śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 szklanka bułki tartej lub panieru z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  • 10 jajek ugotować na twardo (ok. 10 minut gotowania), obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i umieścić w dużej misce.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do startych jajek dodać żółtka z surowych jaj, a białka zachować na koniec.
  • Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju na patelni (ok. 6 minut co chwilę mieszając). Przestudzić i dodać do miski z jajkami.
  • Do startych jajek dodać mozzarellę wiórki (lub startą, posiekaną), śmietanę, majonez, musztardę, panierkę lub bułkę tartą, kurkumę i posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszać.
  • Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, całość delikatnie połączyć.
  • Całość wyłożyć do formy, na wierzchu położyć wiórki z masła i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 45 minut.

Smacznego! 😉

Grillowanie jajka w pomidorach z kurkami

Składniki:

  • pomidory średnie: 4 sztuki
  • kurki: 10 dkg
  • cebula: 1 sztuka
  • ser feta: 3 dkg
  • koperek świeży: 2 gałązki
  • oliwki czarne: 4 sztuki
  • pomidor duży: 1 sztuka
  • olej: 2 łyżki
  • ogórek zielony: 1/5 sztuki
  • przyprawa do grilla: 1 łyżeczka
  • jaja: 4 z Pachmaxu
Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, wydrążamy środek. Kurki przesmażamy na patelni z cebulką na oleju.
Wydrążone pomidory posypujemy przyprawą do grilla , dodajemy kurki, wbijamy jajko, posypujemy serem feta i przyprawami do smaku.
Później zawijamy każdego pomidora w folię aluminiową i grillujemy około 20 minut 😉
Smacznego!