Jeśli jaja, to tylko z Pachmaxu!
Szpinakowe trójkąciki z fetą
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie,
- szpinak mrożony,
- 1 łyżka masła,
- feta,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko z Pachmaxu,
- sezam,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Szpinak wrzuć na patelnię i podsmaż na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
- Gdy szpinak ostygnie, dodaj pokruszoną fetę, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ciasto francuskie rozwiń, pokrój w kwadraty, na każdy z nich nałóż odrobinę pasty szpinakowej, zwiń formując trójkąty.
- Jajko rozkłóć i posmaruj wierzch trójkątów, posyp sezamem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni, aż do zrumienienia (około 25 minut).
Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku!
JAJKA Z DYNIĄ I BOCZNIAKAMI PO INDYJSKU
(2-4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 100 g dyni, pokrojonej w małą kostkę
- 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki
- 1 garść młodego szpinaku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36%
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 4 jajka z Pachmaxu
- kolendra do podania
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż na średnim ogniu do miękkości, około 3 minuty. Dodaj czosnek, dynię i grzyby i smaż aż dynia zmięknie.
- Wmieszaj garam masalę, kmin i cayenne i smaż przez kolejną minutę. Dodaj sos pomidorowy i śmietankę wraz ze szpinakiem, wymieszaj i gotuj przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Za pomocą łyżki utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij w nie po jajku. Przykryj patelnię duś na małym ogniu, aż białko się zetnie, ale żeby żółto było w ciąż płynne, przez 3 do 5 minut.
- Posyp kolendrą i podawaj z chrupiącym chlebkiem.
GNIAZDKA Z CUKINII Z JAJKIEM SADZONYM
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 małe jajka z Pachmaxu
- mały ząbek czosnku
- tarty parmezan
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- płatki chilli do podania
Potrzebny czas: 20 min..
PORCJE:2
Najpierw cukinię umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zrób makaron z cukinii za pomocą tarki spiralnej. Jeśli jej nie posiadasz warzywo, to pokrój w cienkie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw. Następnie ułóż je na sobie i pokrój wzdłuż w długie paski.
Cukinię przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej 3-4 łyżki oliwy z oliwek i całość delikatnie przemieszaj rękoma.
Warzywo przełóż na dobrze rozgrzaną patelnię i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie, a większość wody, którą puści cukinia podczas smażenia odparuje. Następnie podziel zawartość patelni na pół i uformuj z niej dwa gniazda pozostawiając wolny środek.
Do środka każdego gniazda dodaj po łyżeczce parmezanu.
Białko jaja oddziel od żółtka. Do środka gniazda z cukinii wlej białko. To samo zrób z drugim drugim gniazdem.
Patelnię przykryj pokrywką i podsmażaj na małym ogniu, aż białko się zetnie. Następnie na wierzchu delikatnie ułóż żółtko. Patelnię pozostaw na ogniu jeszcze przez minutę.
Następnie zdejmij ją z ognia i delikatnie za pomocą szerokiej szpatułki przełóż gniazda na talerze.
Na koniec całość oprósz płatkami chilli i parmezanem.
Jajka faszerowane śliwkami
SKŁADNIKI
- 6 JAJ Z PACHMAXU
- KILKA ŚLIWEK
- 50 G SZPINAKU
- 30 G KAPARÓW
- 75 ML JOGURTU GRECKIEGO
- SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
- KIEŁKI SŁONECZNIKA DO OZDOBY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka, przekładamy do miski, lekko rozgniatamy.
Do żółtek dodajemy jogurt, drobno pokrojone śliwki, posiekany szpinak i kapary.
Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Powstałą masą nadziewamy białka jajek, dekorujemy kiełkami słonecznika.
Nitamago – marynowane jajka do ramenu
- 4 jajka z Pachmaxu
- 150 ml sosu sojowego (1/2 szklanki)
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki mirinu
- 1 ząbek czosnku
- 1 kawałek imbiru
- 1 łyżka miodu
- Jajka ugotować na miękko. Do wrzącej wody włożyć jajka i gotować przez 6 minut. Następnie odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać sos sojowy, mirin, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir i miód.
- Jajka obrać ze skorupek, włożyć do woreczka strunowego i zalać marynatą. Włożyć do lodówki na 6-12 godzin, po tym czasie wyjąć z marynaty aby jajka nie były zbyt intensywne w smaku. Gotowe! Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Tartaletki
Składniki:
Ciasto kruche:
- 160 g mąki pszennej
- 5 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
- 10 g Ciemnego Kakao
- 40 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka z jajek z Pachmaxu
- 2 łyżki wody
Krem:
- 125 g kremowego serka typu Philadelphia
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo:
- kilka posiekanych pistacji
- 7 połówek brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj mąkę pszenną, czarne kakao, ciemne kakao i cukier puder.
Krok 2
Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, żółtka i zimną wodę.
Krok 3
Szybko wyrób ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim 7 tartaletek. Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na około 30 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C. Do nagrzanego piekarnika wstaw zmrożone tartaletki i piecz przez około 22-25 minut. Upieczone tartaletki pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Krok 5
W misie miksera umieść serek, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Całość dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach. Rozłóż masę na wystudzonych tartaletkach.
Krok 6
Na środku każdej tartaletki ułóż połówki brzoskwiń z puszki i posyp pokrojonymi pistacjami.
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
Składniki:
- 125g truskawek
- 125g borówek
- Zamiennie można stosować każdy owoc
- 3 zółtka z jajek z Pachmaxu
- 4 łyżeczki cukru (my używamy brązowego)
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, kroimy według uznania i układamy na dnie miseczek żaroodpornych. Włączamy piekarnik na 180 stopni. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa z żółtek i cukru ucieramy jednolitą masę. Zalewamy owoce. Wstawiamy do piekarnika. Po 5 minutach mamy pyszny deser z chrupiącą skorupką na wierzchu.
Croque Madame
Składniki:
- 4 tosty
- 60 g tartego sera żółtego
- 2 plasterki szynki
- 3 jajka z Pachmaxu
- 5 łyżek mleka
- (klarowane) masło do smażenia
Sposób przygotowania:
- Rozłożyć tosty na desce, na każdym ułożyć tarty ser. Na dwóch tostach położyć plasterek szynki. Podtrzymując szynkę palcami odwrócić tosty z szynką i ułożyć na tostach z samym serem. Lekko docisnąć.
- W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 jajko z dodatkiem mleka oraz szczypty soli. Maczać w tym tosty i kłaść na patelnię z podgrzanym masłem (najlepiej klarowanym).
- Smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Oddzielnie usmażyć 2 jajka sadzone. Tosty przełożyć na talerze i przykryć jajkiem sadzonym.
Pasztet Jajeczny
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo z Pachmaxu
- 2 surowe jajka z Pachmaxu
- 2 cebule (np. cukrowe)
- 2 łyżki oleju
- 150 g mozzarelli żółtej (np. wiórki)
- 150 g śmietany 12%
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 szklanka bułki tartej lub panieru z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 4 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- 10 jajek ugotować na twardo (ok. 10 minut gotowania), obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i umieścić w dużej misce.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do startych jajek dodać żółtka z surowych jaj, a białka zachować na koniec.
- Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju na patelni (ok. 6 minut co chwilę mieszając). Przestudzić i dodać do miski z jajkami.
- Do startych jajek dodać mozzarellę wiórki (lub startą, posiekaną), śmietanę, majonez, musztardę, panierkę lub bułkę tartą, kurkumę i posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszać.
- Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, całość delikatnie połączyć.
- Całość wyłożyć do formy, na wierzchu położyć wiórki z masła i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 45 minut.
Smacznego! 😉
Grillowanie jajka w pomidorach z kurkami
Składniki:
- pomidory średnie: 4 sztuki
- kurki: 10 dkg
- cebula: 1 sztuka
- ser feta: 3 dkg
- koperek świeży: 2 gałązki
- oliwki czarne: 4 sztuki
- pomidor duży: 1 sztuka
- olej: 2 łyżki
- ogórek zielony: 1/5 sztuki
- przyprawa do grilla: 1 łyżeczka
- jaja: 4 z Pachmaxu