Nitamago – marynowane jajka do ramenu

Składniki
  • 4 jajka z Pachmaxu
  • 150 ml sosu sojowego (1/2 szklanki)
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki mirinu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie
  1. Jajka ugotować na miękko. Do wrzącej wody włożyć jajka i gotować przez 6 minut. Następnie odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać sos sojowy, mirin, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir i miód.
  3. Jajka obrać ze skorupek, włożyć do woreczka strunowego i zalać marynatą. Włożyć do lodówki na 6-12 godzin, po tym czasie wyjąć z marynaty aby jajka nie były zbyt intensywne w smaku. Gotowe! Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Nitamago – marynowane jajka do ramenu