Jeśli jaja, to tylko z Pachmaxu!
Składniki
- 4 jajka z Pachmaxu
- 150 ml sosu sojowego (1/2 szklanki)
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki mirinu
- 1 ząbek czosnku
- 1 kawałek imbiru
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie
- Jajka ugotować na miękko. Do wrzącej wody włożyć jajka i gotować przez 6 minut. Następnie odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać sos sojowy, mirin, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir i miód.
- Jajka obrać ze skorupek, włożyć do woreczka strunowego i zalać marynatą. Włożyć do lodówki na 6-12 godzin, po tym czasie wyjąć z marynaty aby jajka nie były zbyt intensywne w smaku. Gotowe! Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Nitamago – marynowane jajka do ramenu