Tartaletki

Składniki:

 

Ciasto kruche:

    • 160 g mąki pszennej
    • 5 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera

 

  • 10 g Ciemnego Kakao
  • 40 g cukru pudru

 

  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka z jajek z Pachmaxu
  • 2 łyżki wody

Krem:

    • 125 g kremowego serka typu Philadelphia
    • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

 

  • 30 g cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • kilka posiekanych pistacji
  • 7 połówek brzoskwiń z puszki

 

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj mąkę pszenną, czarne kakao, ciemne kakao i cukier puder.

Krok 2

Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, żółtka i zimną wodę.

Krok 3

Szybko wyrób ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim 7 tartaletek. Spód ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na około 30 minut. Piekarnik nagrzej do 190°C. Do nagrzanego piekarnika wstaw zmrożone tartaletki i piecz przez około 22-25 minut. Upieczone tartaletki pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Krok 5

W misie miksera umieść serek, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Całość dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach. Rozłóż masę na wystudzonych tartaletkach.

Krok 6

Na środku każdej tartaletki ułóż połówki brzoskwiń z puszki i posyp pokrojonymi pistacjami.

Tartaletki
Tagged on: