Jeśli jaja, to tylko z Pachmaxu!
JAJKA Z DYNIĄ I BOCZNIAKAMI PO INDYJSKU
(2-4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 100 g dyni, pokrojonej w małą kostkę
- 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki
- 1 garść młodego szpinaku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36%
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 4 jajka z Pachmaxu
- kolendra do podania
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż na średnim ogniu do miękkości, około 3 minuty. Dodaj czosnek, dynię i grzyby i smaż aż dynia zmięknie.
- Wmieszaj garam masalę, kmin i cayenne i smaż przez kolejną minutę. Dodaj sos pomidorowy i śmietankę wraz ze szpinakiem, wymieszaj i gotuj przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Za pomocą łyżki utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij w nie po jajku. Przykryj patelnię duś na małym ogniu, aż białko się zetnie, ale żeby żółto było w ciąż płynne, przez 3 do 5 minut.
- Posyp kolendrą i podawaj z chrupiącym chlebkiem.
Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku!