Jeśli jaja, to tylko z Pachmaxu!
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 małe jajka z Pachmaxu
- mały ząbek czosnku
- tarty parmezan
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- płatki chilli do podania
Potrzebny czas: 20 min..
PORCJE:2
Najpierw cukinię umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zrób makaron z cukinii za pomocą tarki spiralnej. Jeśli jej nie posiadasz warzywo, to pokrój w cienkie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw. Następnie ułóż je na sobie i pokrój wzdłuż w długie paski.
Cukinię przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej 3-4 łyżki oliwy z oliwek i całość delikatnie przemieszaj rękoma.
Warzywo przełóż na dobrze rozgrzaną patelnię i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zmięknie, a większość wody, którą puści cukinia podczas smażenia odparuje. Następnie podziel zawartość patelni na pół i uformuj z niej dwa gniazda pozostawiając wolny środek.
Do środka każdego gniazda dodaj po łyżeczce parmezanu.
Białko jaja oddziel od żółtka. Do środka gniazda z cukinii wlej białko. To samo zrób z drugim drugim gniazdem.
Patelnię przykryj pokrywką i podsmażaj na małym ogniu, aż białko się zetnie. Następnie na wierzchu delikatnie ułóż żółtko. Patelnię pozostaw na ogniu jeszcze przez minutę.
Następnie zdejmij ją z ognia i delikatnie za pomocą szerokiej szpatułki przełóż gniazda na talerze.
Na koniec całość oprósz płatkami chilli i parmezanem.