Szpinakowe trójkąciki z fetą

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie,
  • szpinak mrożony,
  • 1 łyżka masła,
  • feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko z Pachmaxu,
  • sezam,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak wrzuć na patelnię i podsmaż na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
  3. Gdy szpinak ostygnie, dodaj pokruszoną fetę, wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto francuskie rozwiń, pokrój w kwadraty, na każdy z nich nałóż odrobinę pasty szpinakowej, zwiń formując trójkąty.
  5. Jajko rozkłóć i posmaruj wierzch trójkątów, posyp sezamem.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni, aż do zrumienienia (około 25 minut).
Szpinakowe trójkąciki z fetą