Jeśli jaja, to tylko z Pachmaxu!
Składniki:
- 4 tosty
- 60 g tartego sera żółtego
- 2 plasterki szynki
- 3 jajka z Pachmaxu
- 5 łyżek mleka
- (klarowane) masło do smażenia
Sposób przygotowania:
- Rozłożyć tosty na desce, na każdym ułożyć tarty ser. Na dwóch tostach położyć plasterek szynki. Podtrzymując szynkę palcami odwrócić tosty z szynką i ułożyć na tostach z samym serem. Lekko docisnąć.
- W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 jajko z dodatkiem mleka oraz szczypty soli. Maczać w tym tosty i kłaść na patelnię z podgrzanym masłem (najlepiej klarowanym).
- Smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Oddzielnie usmażyć 2 jajka sadzone. Tosty przełożyć na talerze i przykryć jajkiem sadzonym.
Croque Madame