Pasztet Jajeczny

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo z Pachmaxu
  • 2 surowe jajka z Pachmaxu
  • 2 cebule (np. cukrowe)
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g mozzarelli żółtej (np. wiórki)
  • 150 g śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 szklanka bułki tartej lub panieru z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  • 10 jajek ugotować na twardo (ok. 10 minut gotowania), obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i umieścić w dużej misce.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do startych jajek dodać żółtka z surowych jaj, a białka zachować na koniec.
  • Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju na patelni (ok. 6 minut co chwilę mieszając). Przestudzić i dodać do miski z jajkami.
  • Do startych jajek dodać mozzarellę wiórki (lub startą, posiekaną), śmietanę, majonez, musztardę, panierkę lub bułkę tartą, kurkumę i posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszać.
  • Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, całość delikatnie połączyć.
  • Całość wyłożyć do formy, na wierzchu położyć wiórki z masła i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 45 minut.

Smacznego! 😉

Pasztet Jajeczny